Saturday, 21 July 2012

ramadan karim :)

Assalamualaikum :) marhaban ya marhaban Ramadan ....! :D


Alhamdulillah , kita semua masih diberikan peluang untuk bernafas lagi pada 1 Ramadan tahun ini :) kejap je kan masa berjalan , tahu tahu je kita dah sampai dalam bulan Ramadan .. tadi , ramai umat Islam yang mengerjakan solat terawih . aku tahu mesti ramai yang pergi ... mesti masjid dan surau penuh melimpah ruah tak cukup tikar :'D aku harap keadaan mcm tu dan bilangannya sama atau semakin bertambah sepanjang sebulan ramadan ni :) tak nak lah hangat hangat tahi ayam .. ini jugak utk peringatan diri aku dan kawan kawan yang lain :)


Ramadan Bulan Madrasah . tak silap aku , itu tajuk khutbah solat jumaat semalam .. yeah .. ramadan bulan madrasah .. madrasah tu maksudnya sekolah .. sekolah tu utk apa ? untuk belajar lah kawan-kawan .. utk didik diri kita , hati kita , rohani kita , jiwa kita , emosi kita , fizikal kita .. senang cerita semua dalam diri kita .. ini bulan utk kita didik diri kita utk jadi lebih baik :)


semua org tahu yang bulan ramadan ni , syaitan kene ikat .. jadi dah kuranglah sikit para penghasut kita .. tapi pelik jugak kan , kita tetap TERbuat perkara2 yang boleh mendatangkan dosa .. kenapa ?
sebab .... itu nafsu kita .. nafsu ni kalau kita x didik , dia boleh jadi mcm syaitan jugak ..  maknanya mcm adik beradik syaitan lah ni xD suka hasutt kita buat jahat .. tapi kalau kita jadi mcm cikgu disiplin dekat sekolah kita yang garangggg sangat tu utk didik nafsu kita , insyaAllah kita x mudah termakan dengan pujuk rayu dan hasut daripada nafsu tu :)


Jadi kawan-kawan ...., rebutlah peluang yang Allah dah bagi dekat kita semua ni utk perbaiki diri kita .. untuk mencapai syurga tu , kita kene mengharungi  laluan yang berduri dulu :') ramadan ni sekali je dalam setahun .. entah tahun depan kita dapat jumpa ramadan lagi ke tidak , jadi bersyukur dan hargailah ! assalamualaikum :D

Saturday, 14 July 2012

bulan tujuh :D

Assalamualaikum and haii :) aku terlalu sibuk dengan hal sekolah yang sangat banyak sehingga aku penat yang teramat dan malasss untuk meng-update- blog :)) yeahh , hari ini baru aku rasa MACAM rajin lah jugak xD fuhhh fuhhhh ! bersawang dah blog aku ni .. aku nak cerita dari 1st of Julai lah , walaupun macam dah basi , tapi suka hati aku lah kan :)

okayy , Julai dimulakan dengan Hari Sukan sekolah yang berlangsung di Stadium UPM .. kawad BSMM tidak dijodohkan dengan gelaran juara , naib juara mahupun tempat ketiga :') tahun depan cuba lagi yee :) oh ye , terima kasih sangat sangat kepada senior2 yang tak jemu jemu mengajar team kawad :) walau ape pun , aku sayang BSMM sangat <3

 cehhh , pagi2 muka putih je semua xD

tengok tu , dah mula burn ! terbakar ! terbakar ! panggil bomba pun , bomba x leh wat pape --' hihi

haishh , sedih lak aku tgk gambar ni , tahun depan dah x de dah aku nak macam ni T.T

                                         aku memang suka menyelit dalam gambar org xD

ini budak gila .. suka membahan dan menggelakkan org xD 

baiklah , selepas hari sukan pada hari ahad , kiteorg dicutikan pada hari Isnin .. 'YEYYY' !! hmm , tapi aku x boleh bersorak kegembiraan mcm tu sebab aku kene jadi first aider utk jungle trekking kadet Polis .. berbelah bahagi jugak hati aku ni , sbb aku tersangat lah malas nak ikut mereka --' 

walaupun dalam keadaan paksarela , aku tetap tersenyum :') dekat sana memang aku diuji mental , fizikal , jiwa , dan emosi :') aku bersyukur sangat aku FEELINGLESS ! 

ini lah kami first aider .. hanya kami yang tahu kami sukarela atau paksarela xD walau apa pun , minat aku yang sukaaaaa sangat jungle trekking tetap best xD ape aku ckp ni --' haaa ! aku kene gigit ngn pacat .. ! okay batak . hehe first time woo , 3 ekor pacat tauuu ! hebat .

Baiklah , aktiviti sekolah yang seterusnya ialah Senamrobik 1 murid 1 sukan 1 Malaysia amenda tah , lebih kurang mcm tu lah bunyi dia heheh oh yeahh , aku memang suka dan bersemangat bersenamrobik ! hihi walaupun budak2 junior usha slek je kat aku  , tapi ade aku kesah ? aku yang sepatutnya usha slek kat korang sbb bersembang tak ingat dunia , orang lain sibuk senamrobik , kau bukak kedai kopi pulak ! :PP

hahaha , ye ! kiteorang memang kecoh , aku pun tak paham ape masalah kiteorang dalam gmb ni xD

kami lah pe-senamrobik 1 murid 1 sukan 1 malaysia ! haha tu nampak tu ? ade india , cina , melayu ,kadazandusun , iban , org asli , dan penan xD hahaha

hahahah sofia ... sofia .... *geleng kepala*

hahahah gambar ni gila xD nak cakap ape ? aku pun 2 kali 5 sama ngn Sofia xD

okayy , lepas tu , hari yang ditunggu tunggu , Hari Niaga Ria SMKSS ! hihhih tahun ni punya lebih meriah sebab orang luar dibenarkan datang sekali , dan aku tak tahu apasal semua kelas beria ria sangat buat promosii , iklan dan sebagainya .. termasuklah aku dan kelas aku xD tak cukup dengan sekolah , dekat facebook pun nak promosi xD hewhewhew xD gerai aku jual aiskrim goreng , waffle , lemonade ..

Alhamdulillah , lemonade lariss , aiskrim goreng lakuuuu , waffle pun sama x) dan bermacam macam jenis makanan yang aku mkn :D tak cukup dengan kupon 10 hengget , aku beli lagi kupon 10 hengget , maknanya 20 hengget lah niiii xD uishh , gemuk sungguh kamu ni ! siapa-siapa yang tersempak dengan aku harini , mesti akan nmpk aku makan .. hahaa aku ade misi utk menambahkan berat badan menjadi berat badan ideal :) insyaAllah !

ini anis buat , comel en :)

ini Irenee buat .. ohhsemm sangat ! dia mmg pandai melukis ! 

yeahh ! makan makan makan ! aku tga makan aiskrim goreng ni :D duduk tepi gerai , sesiapa yang lalu depan mata kiteorg , syahirah jerit panggil2 buat promosi --' hahah aktif gilaa dia menjerit xD aku just senyum2 je , maluu xD hahahah aku lebih fokus kepada makanan aku :DD

tamat dah aktiviti kokurikulum :) lepas ni cuma sibuk dengan teknik menjawab soalan SPM , kelas tambahan dan sebagainya :) ya Allah , berilah aku kekuatan dan kerajinan  ... ! aku nak berjaya bersama sahabat- sahabatku yang lain :)) aamiinnnn

ohh ye , tahniah dekat kakak aku , Siti Khadijah sebab dapat masuk UPM , serdang ... walaupun x dapat course yang kakak minat , tapi takpe , semua ni ade hikmah .. percayalah Allah sentiasa tentukan yang terbaik buat diri hambaNya .. mana ade Tuhan yang nak menghancurkan hambaNya kann .. be strong kakak ! :") adik sentiasa ade utk kakak , insyaAllah *cehhhhh* hahahaha assalamualaikum :)