Sunday, 29 April 2012

ishh , pergaulan bebas SANGAT tuuu !


Assalamualaikum ,, traalalalala :) heee hai , hari ini aku nak cerita pasal pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan .. kenapa nak cakap pasal topik ni ? haa , sebab , sebab kan aku dah makin sakit mata nak tengok pergaulan bebas yang makin menjadi jadi kat sekolah aku tuu , hmm :'( lokasi utama KANTIN !

okayy , cerita  dia mcm ni , hari tu cikgu buat pengumuman yang pengasingan tempat duduk lelaki dan perempuan berkuatkuasa selama 24 jam SEBAB cikgu mendapati ade perlakuan tak senonoh yang berlaku .. Jadi , lepas dari pengumuman tu , semua org tension sbb cikgu tak habis2 sound orang yg duduk laki perempuan satu meja .. hmm , mmg lah kadang2 bengang jugak .. pelajar2 pun sampai ade yg marah kat cikgu sbb tindakan cikgu .. tapi , bila aku fikir balik , wajar jugak apa yg cikgu buat .. kenapa pelajar nak marah cikgu , padahal yang buat berkelakuan tak senonoh tu pelajar sendiri .. cikgu cuma mengambil langkah nak elakkan maksiat ..

Memanglah bagi kita yang berkelakuan senonoh ni rasa benda ni tak adil .. tapi adil ke kalau kita just marah dekat cikgu ? kenapa kita x sound budak2 yg buat perangai x senonoh tu ? hmm , aku tak nak amik kesah pun pasal hal ni ... tapi bilaa aku sendiri nampak kelakuan tak senonoh tu jadi depan mata aku , aku rasaa macamm errrhhh ! tak sanggup nak ade kat sekolah tu dahh :/ rasa macam tanggung dosa yang banyak :'(

Sabda Rasullullah SAW : Sesungguhnya kepala seseorang di antara kamu ditusuk dengan jarum besi lebih baik daripada menyentuh tangan perempuan yang tidak halal baginya.


 
 Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesungguhnya apabila manusia melihat manusia lain melakukan kezaliman lalu dia tidak melarangnya, (maka dikhuatiri Allah akan menimpakan azab-Nya secara umum tanpa ada yang terselamat sama ada yang melakukan kezaliman atau yang melihatnya tanpa mencegahnya."


okay , aku ni bukanlah sempurna sangat nak nasihatkan orang , aku cuma sampaikan apa yang aku tahuu .. aku pun sama sama nak muhasabah diri aku .. tak salah kan kita saling mengingati .. korang semua kawan kawan aku jugak , kita satu sekolah , tak salah nak tegur kan :) JOM SOUND BUDAK YANG BERKELAKUAN TAK SENONOH !  tapi kalau ade yang marah , aku minta maaf .. aku manusia biasa jugak .. wasalam .. 

p/s:nak kongsi satu benda , aku ingat lagi Pn Zulaini pernah nasihatkan kiteorang . dia kata "kalau kita pegang orang yg bukan muhrim kita , maknanya kita pegang kulit khinzir .. kalau kita bertepuk tampar dengan bukan muhrim kita , maknanya kita bertepuk tampar dengan khinzir , kalau kita pegang tangan bukan muhrim kita , aknanya kita pegang tangan khinzir" hmm kenapa ibarat dengan khinzir ? sebab KHINZIR itu HARAM ! *renung renungkan 

Saturday, 21 April 2012

SMART SOLAT

Assalamualaikum :)) hari ni sekolah ganti , tapi okay lah jugak sbb sekolah aku buat smart solat , so x bosan :)) hihihi pagi2 tadi act aku TERbangun lambat sbb stay up lama mlm td .. haha padan muka ! tapii aku bersiap cepat2 , alhamdulillah Taman U tak jamm :D jalan kosong sangattt , so 15 minit dah sampai sekolah , selalunya setengah jam baru sampai sekolah --' bajet rumah jauh gilaa

Okay , sampai kat sekolahh , pun kosongg !  nampak sangat pemalasnyaa xD haha suka hati je aku mengata org xD hihi sorry2 , mungkin dorang semua ada hal penting yg nak diuruskan .. tapi aku terkilan gak lahh kalau ade yg x dtg tu mmg sebab malas .. hmm :( bab solat2 ni , malas T.T hmmm macam mana aku nak tarik kawan2 aku semua yg f5 and adik2 yg f4 and semua semua lahh datang dekat program program macam ni ? hmm , aku harap sangat dorang diberi petunjuk :') aminnnn

Next , time belajar pasal solat tadi kan , alhamdulillah jugak lah ustaz dia jenis masuk air , kelakar sangattt xD hahah aku x habis2 nak gelak .. sampai pukul2 kawan sebelahh xD haha bahaya tu , dah kelakar sangat nii XDD awesome ! banyak jugak lahh benda yg aku baru tahuu .. and insyaAllah sama2 kita mantapkan solat kita <3

Lepas dah habis pasal bab solat , kita belajar bab pengurusan jenazah and solat jenazahh .. mula2 dia bagi ceramah dulu pasal jenazahh , time ni lah aku byk kali TELAN AIR LIUR ... sebab ? punyaa lah seram dengar azab and balasan utk org yg tinggalkan solatt .. ULAR LILIT BADAN KITA SAMPAI TULANG RUSUK BERTEMU TULANG RUSUK .. BILA DAH PATAH2 TULANG KITA , THEN JADI ELOK BALIK .. LEPAS TU KENA LILIT LAGI DAN LAGI SAMPAI KIAMAT ..ular tu , mata dia  merah and ade api dari neraka ,, kuku ular tu dari tembaga besi .. aku x tahu lah mcm mana , tapi bila bayangkan , sangat menakutkann :( ya Allah .. masa ni lahh , baru sedar betapa banyak nya dosa yg aku dah buat :'( sama2 lah kita menginsafi dosa kitaaa . assalamualaikum .


ohh yea ! tadi masa balik sekolah aku nak confirmkan dekat cikgu yg aku rumah sukan ape , then now , i'm officially ZUHAL .. hahah ermm hidup zuhal ? --' hahah kbye kbye

Friday, 13 April 2012

birthday and 'temu mesraa'







Assalamualaikum dan hai ! heee , Macam dah lama kan aku x update blog , hohoho okay  merujuk kepada gambar di atas , HAPPY BIRTHDAY zulaikha :) hahah semua bintang tu untuk kau xD dia baru lepas call aku , and it seems like she still not accept something from me , yeahh takpe , sabar2 , suprise <3 something is on the way to Pilah xD okay lah , Zulaikha ni baik org nyaa , kuatt sangat tempuh dugaan dia :') bagus ! honestly , dia dah termasuk dalam senarai bestie aku :') bestie aku berapa org je , Sofia , Zati , Zuhairah , Amilia , Dalila  ... tu je , semua kawan dari sekolah rendah .. Dia lah satu satunya bestie yg aku dpt dari sekolah menengah .. honestly lagi , AKU TAK PANDAI BERKAWAN T.T


Aku susah nak buat kawan baru .. hmm kenapa ? sebab aku ni jenis yang berat mulut , tak friendly , payah nak senyum , and a little bit toyeee xD hahah TAPIIIII kalau korang semua dah berkawan dengan aku , aku lah yg paling friendly , suka gilaa senyum , mulut becokkk , and funny maybe xD
hahaha tapi entah lah , org takut nak kawan dengan aku haha whatever ! aku x kesah , pintu persahabatan sentiasa terbukaaa :) kenapa perlu takut ? :P


ohh ye !! hari ni hari temu mesra guru dan ibu bapa .. hahah mesra lah sangaaaat --' mak bapak aku dua2 datang :) anak manja en xD pukul 7.30 sarapan kat Tasik , hoho then mak ayah temankan aku main  buaian kat situ sampai pukul 8 <3 hahaha aauuww mcm budak kecik xD best gilaaaa main buaian !!! sangat sangat best !! best sangat sangattttt ! haaha then , 8.15 pagi ggerak masuk sekolah :)
aku asek kene bahan ngn kawan2 aku sbb tahun lepas time hari terbuka ade someone special yg sambut parents aku <3 tahun ni x de , aku just nmpk dia dari jauh :') hihih gilaa --'


okayy , parents aku sembang punya sembang ngn pn Letchumy .. sembang dan sembang ........ dan terus bersembangg ......... bersembang lagi .......... hahah aku pun terus tersenyum .......... dan tersenyum ............ angguk angguk ...... geleng geleng ......... hahahha GILA SEWEL !  finally HABIS JUGAK !  hahaha keluar dewan je , ceramah still diteruskan oleh parents aku .... haahah aku pung still tersenyummmmmmmm , tergelakkkkkkkkkkkkkk <3 gilaaa dan okay tamat disitu sahaja .. result aku okayy apaa , ranking dalam form 5 numb 87/378 ... haaa , okay lah tu , tapi aku mmg kene tingkatkan usaha !! kene jadi top 50 ke xD aminnnn :')


okay lah bye ! cukup merepek merapu setakat ni :P assalamualaikum <3