Sunday, 26 February 2012

Alumni Kem Pesona

Assalamualaikum :) hai kawan :) harini aku pagi2 lepas subuh terus siap  gi Masjid Putrajaya .. ade Alumni Kem Pesona .. yes , kem yg banyak memberi kesedaran kepada aku , alhamdulillah :) seronok , td jumpa kawan kawan lama balik ;') aina aqilah , haniiiii <3 ahhh rindu korang !

Kem td pun seronok , walaupun sekejapppp sangaaat , tp pengisian nye sangat byk makna dekat aku , dalam masa utk mentarbiahkan hati aku , menguatkan hati aku , insyaAllah .. Antara yang aku dapat ialah , U-turn mencari redha Allah . ye , memang setiap umat atas muka bumi ni melakukan kesalahan , dan kita x boleh ubah semua benda yg terjadi , ape yg kita boleh buat , kembali lah ke jalan Allah . "sebaik baik manusia ialah manusia yg bertaubat" kite semua masih belum terlambat lg nak bertaubat , jom lah :)

td kan masa LDK , tahuu tak , ahli kump aku ade 4 org yg nama Aishah ! hahah aku gelak je , tak sangka xD selalunya 2 org je yg same nama , sekarang sampai 4 ! hahah lucuuu lucuu xD Dalam kumpulan , kiteorg bincangkan betapa beratnya ujian zaman sekarang utk berdakwah bg mengajak sahabat2 wanita kita utk menutup aurat , kalau kita tegur nnt mesti dorang jawab "ustazah lah kau ni" "kubur lain lain , tak yah sibuk ahh" "eleh , kau pun dulu couple , nak nasihat org lak"  ... lagi menyedihkan semua org akan jauhkan diri dari kita , sbb kita kuat bagi ceramah .. :') macam mana nak nasihat orang ?

Jadi aku harap sangat , sahabat2 tolong lah tegur kalau nmpk kemungkaran .. and kalau korang yg ditegur , terima lah dengan hati yg terbuka :)




















Masa tunggu ayah kiteorg amik , kiteorg pun pergi lah jalan jalan macam pelancong dekat keliling masjid tu xD hahahha aku mmg jarang jalan2 kat situ , then kiteorg makan ice cream :) ohh yeahh sedappp , kbye wasalam :)

Saturday, 25 February 2012

pergilah , Dengki !

Assalamualaikum pembuka bicara di malam hari yang dingin lagi indah ini , MasyaAllah ! :) heheh haiiii , akhirnya dating jugak aku dengan hari Sabtu <3 ohh Sabtu ! rindu Sabtuuuuu , bulan ni tak habis2 aktiviti hari Sabtu :') hihi now aku baru siap delete friends kat fb yg aku x kenal --' rimas aaa hehe maaf ye :) okayy

Sepanjang bulan yg sibuk ni , macam macam yang aku tempuh , hahah mcam berat je ujian aku xD , act tak pun , tapi ujian tu still ade .. macam2 jenis orang aku jumpa , aku x sangka , wujud lagi manusia mcam ni atas muka bumi ni .. perasaan hasad dengki , iri hari , tak puas hati , bengang , hati rase nak maki2 org , ape lagi ? kalau nak sebut semua jenis sifat tak elok ni , sampai mati pun tak habis !

Okay lah , mostly ape yg aku nak cerita ni semua nya pasal tak puas hati .. ye , aku akui , aku pun rase tak puas hati beberapa hari yang lalu dengan sahabat aku , tapi , aku ni jenis yang "ahhh MALASSS NYE  nak cari gaduh , MALASS NYEE nak tarik tarik muka , masam masam muka , kerut kerut kening .. hahaha " *sifat malas ni KADANG KADANG ade faedah gak ek xD at last , aku akan mintak maaf  walaupun aku x salah .. turunkan skit sifat ego tu :)

Yes , wa malas , lu langsi ? langsi lah sorang2 ! byk lagi keje wa nak buat :P haha banyak hal jadi gara gara tak puas hati .. Pada pendapat aku , tak perlu lah rase2 macam ni .. memang kita x boleh nak elak rase mcm ni .. syaitan ni sentiasa sekeliling kitaa .. susah ! susah sangat ! tapi mesti ade jalan nak atasinya :) don't worry,  Allah ade :)

Masa kita tak puas hati , mcm2 yg merasuk fikiran kita , sampai terfikir cara utk menjatuhkan musuh kita ,MENJATUHKAN ORANG TU HUKUMNYA HARAM ..  kadang2 kalau dah bengang sangat mst kite rase mcm "eee nnt kau , aku bunuh kau !!" hahaha rase mcm ni jugak , boleh mendorong kite utk buat perkara yg tak waras .. kan kan kan ??? jangn tipu aah kalau x de !

Kalau korang semua rase marah , ambil lah wuduk , sesungguhnya air itu pemadam api kemarahan kita :) kalau marah , duduk lah sbb bila kita duduk , rase marah pun boleh slow down ... :) kalau marah , bace lah al;quran / istighfar / ingat Allah bagi yang Islam ... itu lah yg PALING MUJARAB... kalau marah , minum lah air , air mmg pemadam api !

okay , minggu ni dekat sekolah , byk jugak masalah , kawan aku 2 org menangis dekat aku , sedihh sedih , yes aku sedih tgk kawan kawan aku sedih :'( aku menangis lepas dorang nangis dekat aku .. aku nangis .. kat mana ? bila ? rahsia lah ! cubit paha kanan , paha kiri pun terasa sakit , yeah , itu aku .. wahai kawan kawan , kalau ade masalah , share lah dengn aku .. aku x suke tgk korang sedih sorang2 :'( kalau tak , ape guna aku jadi kawan kau ?



p/s : kepada semua sahabat2 yang ade sahabat , bantu lah sahabat anda .. DOA SEORANG SAHABAT insyaAllah mudah dimakbulkan .. DOAKAN SESEORANG TANPA PENGETAHUANNYA antara doa yg akan dimakbulkan :)

Saturday, 18 February 2012

chill lah , sabar :)

Assalamualaikum , hi !!! blogger , silent readers , friends or whoever :) hahah wehh ! sangat rindu nak ber-blogging .. februari sangat busy !okay sabar2 xD  hahahha kay kay , wat lek wat peace xD chill lah esahh , kau exited over ohh ! annoying org nak baca x)


Erm , nak cerita apa ? hihi ahhhaaaa ! our secret project xD lol gilaaa , sume okayy , bengang leh kawal lagi ..  tp sabar aku ade had nya ... tolong lahh bg kerjasama .. kau x tgk lagi kalau aku pentingkan diri sendiri mcm mana rupenya :/ aku dah lama x naik darah , aku dah lama x makan org , aku dah lama tak cekik org .. hahahah gurau lah kawan , aku try sabarrrrrr dengan kau kayyy yanggg </3 hahaha jahat nye lah aku xD


Masalah , sweet moments , hahah alhamdulillah :) masalah , tolong lah pergi ... kenangan manis :) biarkan ia berkekalan ... okay , aku nak share something :) SABAR .. korang boleh sabar ? reti sabar ? tahu tak sabar tu ape ? aku sedang belajar utk bersabar .. mcm mcm dugaan yg kite tempuh sekarang ni , kite kene sabar .. mudah je kan aku ckp sabar .. mesti korang fikir "dia ni suruh sbr2,ingat senang ke ?!" sabar sangat susah .. tp x kan kite asek nak salah kan takdir ? sampai bila ? :'( sabar . just fikir , setiap kejadian yang terjadi mst sbb ALLAH NAK BG KITA YG LEBIH BAIK atau  NAK BALAS SEGALA DOSA KECIL KITA .. wallahua'lam






Saturday, 4 February 2012

M.A.L.U.

Assalamualaikum dan hai sahabat , kawan , rakan dan taulan :) cuti  dah mula lah kann .. semua org tahu .. hehe cuti sempena maulud Nabi Muhammad s.a.w. jadi , ayuh lah kita , cuba utk mencontohi akhlak Nabi Muhammad s.a.w yg terpuji tu , insyaAllah :) 


    Harini , aku nak berkongsi sedikit pengetahuan yg aku ade dengan sahabat sahabat sekalian .. Ilmu yg aku rase sangat baik  dan bermanfaat yang mungkin tak semua orang sedar akan hal ini :) Perkongsian ni hanya lah untuk muhasabah diri aku dan mungkin utk anda semua jugak :) 


    MALU . Perkataan yg cukup ringkas , tapi besarrrr maksudnya .. Malu adalah satu perasaan negatif yang timbul dalam diri seseorang akibat daripada kesedaran diri mengenai perlakuan tidak senonoh yang dilakukan oleh dirinya sendiri. *sumber dari internet .
Definisi malu menurut ulama, seperti Al Junaid menyatakan, ”Kerana melihat berbagai macam kurnia dan melihat keterbatasan diri sendiri, maka di antara keduanya muncul suatu keadaan yang disebut malu. Hakikatnya adalah akhlak yang mendorong untuk meninggalkan keburukan dan mencegah pengabaian dalam memenuhi hak Allah swt.” -cdari kitab Madarijus Salikin karya Ibnu Qayyim Al Jauziyah. 

    
 Okay ,haha saya x tahu nak tukar tulisan ni mcm mana , tapi takpa , kita sambung je lah ek xD okay , korang dah tahu kan maksud malu tu apa , aku x reti nak terangkan .. aku nak share something , korang tahu tak ? malu tu ade 10 bahagian .. 1/10 bahagian malu tu milik  lelaki , manakala 9/10 lagi tu , semua nya Allah bagi kat perempuan .. that's why lah perempuan ni malu nya terlebihh :) 




    Tapi , jangan berbangga sangat dengan sifat malu yg kita ade tu sbb bahagian malu-malu tu akan hilang .. okay , perempuan ade 9 bahagian malu kan , satu bahagian malu akan terhapus pabila perempuan itu sudah datang haid , maka akan tinggal 8 bahagian je .. kalau perempuan tu dah berkahwin , maka terhapus lagi satu bahagian malunya , kalau perempuan itu sudah melahirkan zuriat , maka terhapus lagi satu malu .. dan akhirnya , perempuan akan tinggal  5 bahagian rasa malu .. jika kita taat kepada Allah , maka sifat malu tu akan kekal selamanya , jika sebaliknya , maka  terhapuslah semua malunya :'(  


    Baiklah , aku selaku remaja nak ingatkan diri aku sendiri dan kawan2 semua , jaga lah malu kitaaaa ... malu disini bermaksud , malu nak dedahkan aurat , malu nak buat dosa , malu nak gelak kuat2 , malu nak jerit2 pekik2 ... maluuu maluuu ! malu tu kan sebahagian aripada imannn :)


   Tapi , sifat malu ni jugak , tak menghalang kita untk terus berjaya dalam hidup :) kita x boleh malu nak bertanya kalau kita x paham dalam kelas , x boleh malu nak tolong org dalam kesusahan .. heee , pahamkan maksud yg aku cuba nak sampaikan ni xD hoho , aku harap , kita semua dapat manfaat dalam post kali ni , hehe kbye thanks for reading ;) assalamualaikum :) 


p/s : just shy , not antisocial (you can talk to me!) :)